Ton classement de tennis belge AFT futur

Wijziging Nieuwsblad Criterium enkeltoernooien tennisseizoen 2017

De eerste enkeltoernooien zitten er weer bijna op en met uitzondering van hier en daar een toernooi, kan er pas in de krokusvakantie weer aangetreden worden. Dit jaar zijn er kleine verandering voor de Nieuwsblad Criterium-toernooien in enkel. Vooral voor de provincie Antwerpen.

Grotere Masters-reeksen

De beste spelers van elke dames en heren-reeks mogen steeds aantreden in het Masters-toernooi van elke provincie. In de reeksen heren 1, 3, 5, 6, 35/1, 45/1 en Dames 1, 3, 4 en 5 mogen steeds de eerste vier van het Nieuwsblad Criterium het in september uitvechten om de felbegeerde titel van 'provinciaal kampioen' te veroveren.

De overige dames en heren-reeksen bestaan meestal vaak enkel maar uit twee deelnemers omdat ze in Wallonië niet dezelfde reeksen hebben en deze kampioenen dus niet kunnen gaan strijden voor de titel 'kampioen van België'. Spelers op het amateurcircuit vonden dit steeds een vreemde beslissing omdat dit veel spelers net dat tikkeltje motivatie minder geeft om meer toernooien te spelen om bij de Masters te geraken. Bij de eerste vier geraken is namelijk net iets makkelijk dan bij de eerste twee.

Sommige provincies hebben al wel begrepen dat met slechts twee spelers Masters spelen minder goed is. Zo zijn bijna alle reeksen in Oost-Vlaanderen met 4 en in West-Vlaanderen zijn er zelfs meerdere reeksen met 6 en 8 spelers. Iets dat daar vaak positief wordt onthaald zodat er veel meer mensen van een deelname aan de Masters kunnen proeven.

Gewestsvoorzitter van Antwerpen Frank Muts liet nu via Tennis Vlaanderen weten dat ook de provincie Antwerpen volgend jaar zal volgen: "Alle reeksen, ook de categoriën waarvoor geen nationale einderonde is voorzien, zullen met vier deelnemers afwerkt worden. We spelen vanaf nu niet meer op donderdag ,maar starten op vrijdag en finales zijn op zondag." Of Limburg en Vlaams-Brabant ook deze beslissing gaan volgen, is niet bekend.

Wijziging heren 1 en dames 1-toernooien

Ook een wijziging bij de heren 1 en dames 1-toernooien vanaf dit seizoen is dat deze niet meer onder Nieuwsblad Critium vallen, maar allen onder het 'Belgian Circuit' zullen vallen. Dit houdt in dat spelers onmiddellijk kunnen zien welk prijzengeld er te winnen valt. Dit wil echter ook zeggen dat er voor deze twee reeksen geen gewestelijk masters meer zijn.

Sommige toernooien duren langer

Ook een laatste leuk weetje is dat alle toernooien de kans krijgen om op vrijdag al te starten in plaats van zaterdag. In sommige provincies was dat al even het geval, maar bijvoorbeeld niet in Antwerpen. Vanaf dit jaar hebben clubs deze optie dus wel. Al is het niet verplicht.

Het geeft in ieder geval wel meer ademruimte in de planning waardoor er hopelijk weer minder gewacht moet worden.